Foodora / Wolt

Foodora ja Wolt ovat ruokalähettifirmoja, jotka noudattavat keikkatalouden toimintatapoja. Usein yritykset kiistävät lähettien olevan yrityksen työntekijöitä. Näin ne välttyvät tunnustamasta työntekijöiden oikeuksia ja maksamasta heille kuuluvia etuja kuten sairausajan palkkaa tai lomarahaa. Sopimukset jättävät kaikki työsuhteen riskit työntekijän kannettaviksi. Työntekijöiden luokitteleminen itsenäisiksi yrittäjiksi vaikeuttaa työntekijöiden järjestäytymistä ja yhteisten vaatimusten esittämistä. Tästä huolimatta ulkomailta on monia esimerkkejä, joissa työntekijät ovat järjestäytymällä ja työtaistelujen avulla saavuttaneet useita voittoja keikkatalouden yrityksistä.

Olemme saaneet yhteydenottoja Foodoralle ja Woltille työskenteleviltä läheteiltä koskien näiden työpaikkojen ongelmia. Jos olet kohdannut ongelmia ja haluat järjestäytyä tai kertoa meille kokemuksistasi, ota yhteyttä: vapaasyndikaatti @ riseup. net .

Suunnittelemme myös lähitulevaisuudessa yhteistä pyörähuoltoa, jossa on tarjolla korjausapua sekä työkaluja käytettäväksi. Ota yhteyttä, jos olet kiinnostunut!

Lisää luettavaa aiheesta:

Helsingin uutisten juttu lähettifirmoista

Juttu alustoille työskentelemisestä PAM lehdestä

Foodoran lakko Italiassa:

Foodora strikes in Italy: dark side sharing economy

Striking the Startups

Englannista:

Deliveroon lakko Englannissa

Deliveroo käyttää sopimuksissa kieltä jolla se pyrkii välttämään
työnantajan vastuuta

Lähettien organisoitumista Englannissa