Second hand -ketju Reccin vastaisen mielenosoituksen loppuraportti

Viime kesänä antiautoritäärisen Musta Kallio -tapahtuman yhteydessä järjestimme mielenosoituksen helsinkiläistä second hand -ketju Recciä vastaan.

Recci on tullut tutuksi etenkin sosiaalisessa mediassa eettisyyden, uusiokäytön ja kierrätyksen puolestapuhujana, ja panostanut käytetyn tekstiilin jatkojalostukseen ja sen kehittämiseen. Kuitenkaan saamiemme tietojen perusteella työntekijöiden kohtelu ja työehtosopimuksen ehtojen täyttyminen eivät ole olleet itsestäänselvyyksiä, ja näin ollen eettisyys työntekijöitä kohtaan on voitu kyseenalaistaa. Esimerkiksi palkkasaatavissa, sairaslomien ajan palkoissa ja palkkakuiteissa on ollut ongelmia.

Mielenosoitus järjestettiin suhteellisen nopealla aikataululla, joten tiedotus asiasta jäi vähäiseksi. Saimme kuitenkin mukavankokoisen joukon liikkeelle, ja kokoonnuttuamme Hakaniemen torilla jatkoimme banderollien ja lippujen kanssa kohti Reccin lippulaivamyymälää Kaisaniemessä. Mielenosoituksen ohjelmaan kuului puheen lisäksi muun muassa työelämän oikeuksiin liittyvien flaijereiden jakoa sekä asiakkaiille ja ohikulkijoille että sillä hetkellä myymälässä olleelle henkilökunnalle.

Mielenosoituksen tarkoitus oli lähinnä tiedottaa asiakkaita ja antaa relevanttia informaatiota uudelle henkilökunnalle. Lisäksi halusimme muistuttaa Recciä ja muita samankaltaisia yrityksiä siitä, että työntekijöiden oikeuksia ei saa polkea missään tilanteessa – eettisyys täytyy ottaa huomioon myös työntekijöiden kohdalla ja toteuttaa se käytännössä, ei pelkästään puheen tasolla.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.