Unjust Vege

Unjust Vege -kampanjan loppuraportti
 
Lauantaina 13.8 pyörähti käyntiin Vapaan syndikaatin Unjust Vege -kampanja. 
Just Vege on Vaasankadulla sijaitseva kasvisruokaravintola, joka on toistuvasti rikkonut työntekijöidensä oikeuksia. Vapaan syndikaatin jäsen on työntekijänä Just Vegessä ja hänen aloitteestaan Vapaa syndikaatti aloitti Unjust Vege -kampanjan työntekijän tukemiseksi.

Vaasanaukiolle Helsinkiin kerääntyi arviolta noin viidenkymmenen ihmisen joukko, joka käveli rumpumusiikin siivittämänä Vaasankadulla sijaitsevan Just Vege -ravintolan (eteen). Ennen liikkeelle lähtöä paikalle saapui Just Vegen omistaja, jolle esitettiin Vapaan syndikaatin vaatimukset: työntekijän on saatava puuttuva osa palkkasaatavistaan, ja ravintolan työntekijöihin kohdistuvan kameravalvonnan on loputtava. Omistaja pyrki painostamaan paikallaolevia Just Vegen työntekijöitä. Ravintolan läheisyydessä kerrottiin tilanteesta megafonin välityksellä, ja ohikulkijoille jaettiin infomateriaalia. Koko tapahtuman ajan omistaja kuvasi mielenilmauksen osallistujia. Mielenilmaisussa pidetyissä puheenvuoroissa muistutettiin, että kyseessä ei ole poikkeus, vaan ikävä kyllä tyypillinen toimintatapa, jossa käytetään systemaattisesti hyväksi työntekijöitä, jotka ovat heikoimmassa asemassa työmarkkinoilla. Yrityksen työntekijät ovat pääasiassa siirtolaisia. Osa työntekijöistä tulee myös yritykseen TE-toimiston työkokeilun kautta. Suurin osa työntekijöistä on määräaikaisia. Työmarkkinat rakentuvat ympäri Eurooppaa rasistisesti niin, että siirtolaisten ja siirtolaistaustaisten ihmisten on vaikeaa työllistyä muihin kuin matalapalkkaisiin, [ja ]usein lyhytkestoisiin töihin. Kamppailun työläisten oikeuksien puolesta tuleekin olla aina myös kamppailua rasismia vastaan!

Heti kampanjan aloituksen jälkeen omistaja oli yhteydessä työntekijään, ja tästä alkoivat neuvottelut puuttuvien palkkasaatavien maksamisesta. Neuvottelujen edetessä omistaja lopulta suostui maksamaan puuttuvat rahat, ja kampanja lopetettiin työntekijän ollessa tyytyväinen ratkaisuun. Vapaa syndikaatti jatkaa informaation levittämistä työntekijöiden oikeuksista eri kielillä, sillä tiedostamme, että ongelma ei rajoitu yhteen yksittäiseen yritykseen.

Vapaa syndikaatti on työläisten vapaa yhteenliittymä. Määrittelemme työn ja työläisyyden  laajasti, ja jäseniämme voivat olla myös freelancerit, opiskelijat ja  työttömät. Ajamme yhdessä omia etujamme työntekijöinä. Vastustamme kaikkia rakenteita sekä instituutioita, jotka perustavat toimintansa pakkovaltaan ja hierarkioihin.

Kiitokset mielenilmaukseen ja kampanjaan osallistuneille!

Unjust Vege -kampanja

Vapaalla syndikaatilla on käynnissä solidaarisuustyötaistelu Just Vegen harjoittamaa työntekijöiden riistoa vastaan. Just Vege on Vaasankadulla sijaitseva kasvisruokaravintola, joka on toistuvasti rikkonut työntekijöidensä oikeuksia. Vapaan syndikaatin jäsen on työntekijänä Just Vegessä ja hänen aloitteestaan Vapaa syndikaatti on päättänyt aloittaa Unjust Vege -kampanjan työntekijän tukemiseksi.

Kampanjan kohteena oleva yritys on jättänyt maksamatta sunnuntailisiä ja palkkoja sairaslomien ajalta ja tämän lisäksi valvonut henkilökuntaa kameran välityksellä. Työntekijän jäätyä sairaslomalle pomon uhkailusta huolimatta, tämä menetti työvuoronsa ravintolassa. Yrityksessä on ollut myös tyypillistä, että työntekijät eivät ole pystyneet pitämään taukojaan. Työntekijä on saanut vain osan puuttuvista rahoistaan ja Vapaa syndikaatti tukee häntä, jotta hän saisi loputkin puuttuvat rahat. Vaadimme myös, että työntekijöiden kiusaamisen ja valvonnan on lakattava välittömästi.

Yrityksen työntekijät ovat pääasiassa siirtolaisia, joiden asema työmarkkinoilla on usein haavoittuvainen. Osa työntekijöistä tulee myös yritykseen työvoimatoimiston työkokeilun kautta. Suurin osa työntekijöistä on määräaikaisia. Työmarkkinat rakentuvat ympäri Eurooppaa rasistisesti niin, että siirtolaisten ja siirtolaistaustaisten ihmisten on vaikeaa työllistyä muihin kuin matalapalkkaisiin, ja usein lyhytkestoisiin töihin. Kamppailu työläisten oikeuksien puolesta tuleekin olla aina myös kamppailua rasismia vastaan!

Jos sinulla on ollut vastaavia vaikeuksia työpaikallasi tai olet kiinnostunut järjestäytymään työpaikallasi, ota yhteyttä Vapaaseen syndikaattiin!